Wednesday, December 23, 2009

Kenangan, love, friendship and Bikini Bottom

Dungun, Terengganu. September 2008

Petang itu tidak seperti biasa. Naluri hati inginkan ketenangan. Aku membuat keputusan pergi menikmati keindahan alam. Sesuatu yang tidak pernah aku lakukan semenjak berada di sini. Berpaksikan Laut Cina Selatan, aku duduk seorang diri menghadap keindahan ciptaan tuhan yang maha agung. Angin-angin pilu menghembus di wajahku-bersama tempias-tempias air laut. Sisiran bot nelayan di pantai aku amati sehingga ia lupus daripada pandangan. Dengan perlahan-lahan tubuhku terus berlabuh di bawah pohon yang rendang…

Sekali-sekala muncul anak ketam yang girang berlari di pantai. Desiran ombak kecil membuatkan si ketam kecil berlari kemudian pergi dan berlari dan pergi lagi. Seperti teman yang setia, ombak mengejar dan melayani karenah si anak ketam . Cuaca ketika itu sangat indah, awan kolumbus seperti berpakat mengikut angin. Sekali-sekala awan mendung berarak ke utara dan sinaran mentari menyuluh redup jiwaku.

Aku segera menyalakan rokok Winston sambil pemain MP3 memainkan lagu kumpulan Mocca, “The Best Thing in The World”. Bersama Kepulan asap rokok, suasana bertambah syahdu.

Sedang khusyuk aku menyaksikan keindahan alam, muncul satu-dua kumpulan pelajar turut serta bersama aku. Waktu-waktu petang begini memang waktu kemuncak. Sesi kuliah telah tamat dan kebanyakan pelajar meluangkan masa untuk beriadah bukan menunaikan sai’e di Arafah atau melontar jamrah. Di dalam satu-dua kumpulan itu aku perasan rakan baik aku merangkap lagenda di Dungun. Beliau berjalan riang bersama teman wanitanya a.k.a Fafau nafas panjang.

(Fafau kaki trumpet, mewakili UiTM sehingga extend satu semester).

***
Nama rakan aku tadi ialah Azne Hafiza bin Majid(x sure nama bapak dia). Seorang muysrikin Hardcore yang dah sesat dan tak boleh dibendung lagi kesohihannya. Aku selalu memanggil dia dengan nama Zeni atau Zeni Kambing. Bukan niat di hati ingin menghina tapi apabila Zeni start senyum sinis, memang mirip kambing gurun yang dahagakan kasih sayang keluarga dari Ijok.

Okay, cuba kau bayangkan kartun Berita Harian “Senyum Kambing” tapi berambut screamo macam Tomok One in A Million?(ha…apa cer..) Macam tu la beliau. Pernah satu hari ketika melepak di rumah sewa, aku dikejutkan dengan teriakan rakan-rakan rumah sewa beliau yang lain. “Bangun-bangun, lari tabligh ada kat depan, tabligh tue kenal zeni, habis la kita masak,”. Aku dah dapat mengagak ini semua gimik. Aku bangun dari tidur dan menjenguk ke tingkap. Ya, tepat sekali segerombolan kambing, yang diketuai seekor pelanduk tengah mencagut rumput di laman rumah. Lawak kambing datang telah tepu setelah enam belas kali dalam seminggu di ulang. Update la sikit kalau nak melawak.

Walaupun buruk rupa dan perangai, kami selalu berkongsi masalah dan Maggi dan boxer dan puting tetek hitam, kondom, ketiak, kutil, dan katil dan rokok dan Zenan dan kojek (apa barang kongsi zenan ngan kojek kau ambik lah dia…). Tak kira la apa-apa masalah samada makanan, kewangan dan lain-lain, beliau dah dikira soul-mate. Zeni juga seorang yang genius tapi disalah gunakan kelebihan itu. Dia mendapat tempat di sekolah berasrama penuh MRSM Besut satu ketika dahulu. Tapi oleh kerana semangat Mathematical Hardcore nya (Mathcore) yang lebih tinggi, dia terlupa formula Pai J kuasa kuasa kuasa bapak kau la mathematic, -: iaitu pelajaran Mathematic yang sebenar di sekolah.

Tak seperti rakan-rakan beliau yang berjaya, keputusan SPM nya sedikit hambar. Tamat pengajian dia ingin pergi ke Kaherah, ingin menyusuri hidup sebagai pengembala kambing katanya. Takpun ingin menjadi Ibu Susu atau ibu tumpang kepada bayi-bayi di Kaherah.(malang sungguh generasi Kaherah selepas ni) Tapi, oleh kerana desakan keluarga dan rakan-rakan, beliau akur dan menyambung pengajian di UiTM Dungun.(dengar citer bapanya sanggup pergi ke Yaman untuk mengambil air Yasin bagi melembutkan hati beliau.)

Kami berkongsi minat muzik yang sama iaitu Keroncong Portugal dan Porno-Dangdut. Selain itu, Zeni juga seorang dewa gitar. Ya, Itu teriak rakan taulan dari Dungun. Dalam proses menjadi low-profile ultimate guitarist rockstar yang looser without salaries, Zeni banyak mengubah prasangka sinis aku tentang Metal. Aku pun suka Metal Core sebab Zeni. Bila borak pasal muzik especially scaling baru, dari tengah hari hingga Syuruk tahun depan pun tak habis, yakjuj makjuj pun dah berjaya keluar waktu itu. Memang Best. Di masa terluang kami akan bertukar-tukar pandangan tentang muzik dan pengalaman…

Pengalaman…
Serius kalau Zeni yang dah extend Sembilan semester tiada, kalau dah ditakdirkan aku tak kenal Zeni sampai sekarang, tiada model untuk aku lihat siapa yang low profile looser sampai sembilan sem,.. Maybe aku sekarang ni extend dua belas / empat belas semester dan tengah penat jalan kaki pegi kelas sorang-sorang pastu Dismiss…Yeah, I’m the greatest super looser in the making. But, I’m not. Pengalaman Zeni pengalaman aku…

***

Bila kembali ke bumi, ya di pantai itu….

Aku pun melambai dari jauh dan Zeni segera datang ke pohon tempat aku beristirehat di pantai. Teman wanitanya awal-awal dah lari balik ke asrama. Mungkin tak boleh menahan nafsu melihat liuk tubuhku yang tampak mengiurkan dari jarak 13.7 Meter.

Petang itu kami melepak bersama. Bermacam-macam perkara kami bualkan. Antaranya ialah asas pertanian, asas fardhu ain, polisi insurans, prosedur ketika menghadapi tatatertib, sistem tuas, politik wang, gizi pemakanan seimbang, Gizzy Bear, Winnie the Pooh, blues clues, dan cerita hala tuju masing-masing.

“aku menyesal main-main pastu extend, kau jangan la jadi macam aku,”, Zeni.

Alhamdulillah, Zeni dah berada di Shah Alam, Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Pentadbiran Perniagaan (Pengangkutan).

Tapi, sebab manusia itu umpama waktu, kejap dekat nombor satu, kejap dekat nombor dua. Kadang-kadang tengah-tengah nak kata pukul satu ke pukul dua? Tengok sekali lagi, dah pukul lima…

Atas nasihat rakan-rakan, Article ni nak sedarkan kau, dah nak dekat Exam
-keep fucking da world mate-

*Zeni jangan sampai kau jadi pukul 12.00.

Tuesday, August 25, 2009

my Life as Teenage Pornstar (holy Prostitute)

~i live in the lonely world
where i'm the only soul
i gave my life happinest
wishing someone will give their love...~

Malam di Dungun,
Puisi hati daripada kawan wanita, yakni seorang kupu-kupu di waktu malam. Melakukannya untuk mencari sesuap nasi... Tetapi di waktu siangnya beliau nampak sangat suci dan indah. Mungkin dia akan berubah... Aminn...

Monday, June 29, 2009

Funny things about Gombak Scene. love em". Kill eM"

Perjalanan hari ini sangat jauh dan sangat berat. Berat badan aku untuk bangun ketika Jam 6.45 ni, Mungkin kerana selimut kulit babi mengelilingi tubuh badan aku yang berselulit sikit kat pinggang, di tepi bahu-dada dan juga di perut. Musim-musim raya ni memang mengelirukan, azan subuh dianggap takbir raya.

Walaupun bapak aku seorang bilal, solat subuh gajah dipraktikkan dalam kehidupan aku iaitu pada 7.20 minit pagi. Sambil menyanyikan Single’ Ron-95-Raya dendangan Datin Rosmah dan Mawi, aku memanaskan enjin motor wave 100 ber”sit”kan plastic Louise Vitton (LV). (kata faiq – mama kiki kesian tengok sit moto kiki koyak, kebetulan mama baru beli jam LV harga RM23,000 lebih kurang. Mama bagi la kat kiki plastic LV tu sebab kiki nie sweet lah.)

Setelah siap memakai baju, aku sedikit terkejut melihat wajah kacak aku dicermin. Ish..Kenapa macam Brad Pitt hari ini? Minggu lepas macam Salma Hayek..erk silap macam Fahrin Ahmad.

Kemudian dengan berpakaian ala-ala Azean Irdawati dalam filem waris jaris hantu, Mak aku muncul daripada escalator rumah. Barangkali beliau daripada Swimming Pool tingkat bawah basement rumah aku. Beliau terus menegur tanpa mengucap selamat pagi.

“ah kau perasan hensem!!! Rambut serabai macam papa grunge yang selalu membuat pembakaran terbuka. Muka kamu juga muka tiada wawasan, selalu ponteng practical...takyah nak perasan la, dasar maling bisa nyuri budaya indonesia, Ganyang Malingsia penjilat pantat British”

*(dialog bahasa Indonesia itu ditambah-tambah!)

Aku menjawab, “wo hen hao, ni jiao shenme mingze, Mama sebok apsal.”
Terus penumbuk aku sampai di perut mama yang kemudian terduduk dan membisu.

“Pagi-pagi dah membebel”. Kata aku., sambil memakaikan butang di lengan baju dan menatap wajah Ashton Kutcher-Like di cermin.

Dengan lafaz Walla Takrabul Zina..Jauhkan diri anda daripada zina..., eh silap lagi. Dengan lafaz Bismillah dan juga gaya umpama Brad Pitt Muslim dalam cerita Fight Club, aku terus menaiki motor Wave 100 LV aku. Keluar sahaja dari simpang rumah aku, ada dua budak yang menunggang motosikal berpakaian sekolah menunjukkan isyarat Fuck You dengan muka kerek. Cis, dah la perhimpunan dah bermula tapi mereka tidak pergi ke sekolah lagi. Tak hormat orang tua pulak tu. Ni mesti pelapis-pelapis generasi Shuffle nie.

“Meh sini aku sekolahkan kau, lambat pun lambat la pergi kerja. Pegawai-Pegawai di Pejabat tu semua pakcik dan makcik aku keturunan Mendeleng.”

Dengan kelajuan 187 km/j aku menyusuri Highway FUKE di tengah-tengah kota Fasa-7 sambil memaki hamun Pak-Z di dalam hati kerana aku perasan dia baru nak keluar rumah. (Pak Z ialah kawan bapak aku yang selalu report aku hisap rokok dekat orang Surau)

Akhirnya, selepas adengan kejar-mengejar yang mencabar, aku berjaya menyailang motor budak sekolah tadi di hadapan lorong rumah Faiq. Budak tu tercengang, melopong melihat gaya aku. Memang gua dah tak boleh sabar dah ketika ini.

Kemudian gua turun moto dan terus sound. Maka bermula lah dialog bersama jin Macam Harun Din punye buku.

“Apahal kau!”
“Apa masalah kau?.

Kemudian budak sekolah menjawab,

“Erk… Minta maaf Bang, tongkat moto abang lupa kasi mau naik, bahaya tue”.

Aku menjawab dengan nada sedih plus malu la sial, Macam mana gua boleh ter'behave sampai cenggini. Sekemek betol lah!! Aku terus menjawab kepada budak dua orang tadi,

“Oh, terima kasih. Ingatkan apa benda la tadi kan. Nasib baik kau mintak maaf, belajar rajin-rajin. Jangan jadi macam aku nanti menyesal”

Kemudian aku menyambung dengan nada rancak bagi meng'cover malu besar gua. Memang besar malu ni, jatuh reputasi gua. Cerita bapak bilal anak kaki tonggang pun gua rasa tak buat gua Malu sampai cenggini. Kiwaklah...

Tetibe mentol dalam kepala otak gua menyala. Yeah. Gua dah dapat Idea untuk Coverline mistake ni... Apalagi.. Gua pun tanye itu budak,

” Muka kau nie macam Jep lah, kau adik dia ek? Sebab tue aku kejar kau”

”Jep buat apa sekarang? asal dah lama tak Nampak?”. Tambah aku lagi.

Adik yang sopan membalas pertanyaan,

“Erm… Silap orang kot bang, saya anak sulung. Saya minta diri dulu lah dah lambat nak pegi sekolah, tadi hantar mak pegi Klinik kat Fasa 1. Assalamua;alaikum. Selamat Hari Raya”

Dengan muka merah seperti Bradd Pitt tengah menahan nafsu syahwat beliau ketika bersama Angelina Bibir Guli, aku pergi membawa hati yang duka dan lara dek malu. Rupa-rupanya dia menggunakan jari telunjuk untuk menggambarkan tongkat motor aku.

Oleh kerana pandangan aku dari sudut 70 darjah, jari telunjuk beliau nampak macam jari fuck. Ini juga mungkin kerana aku selalu ponteng/tidor ketika kelas Sains Puan Felicia Keys, “if I ain’t got you“ tu. Lalu aku pun terlupa subjek Ilusi Optik yang aku pelajari.

Ingat tak susun kadbod banyak2 buat lubang tengah2 pastu letak lilin. Ah. Korang pon lebih kurang aku jugak jangan nak lebih. Proses kerja pon tiru aku apatah lagi pemboleh ubah, pemalar, pemanipulasi, pekerja seks dan hamba abdi.

Secara realitinya juga baru semalam dan sejak dari tingkatan satu aku lepak dengan Jep sampai aku rasa semak. Aku juga kenal wajah-wajah minang adik beradik beliau. Am (adik jep) juga berada di Dungun satu ketika dahulu bersama aku, Kami hampir bercinta tetapi atas alasan kerjaya bla bla… eh asyik2 silap je.. Masakan aku boleh lupa wajah adik-adik dia yang Pan-Gaban tu. Bukan Pan-Asian.

Perjalanan diteruskan. Hari ini sangat banyak kereta tak seperti hari Rabu minggu lepas. Selepas masing-masing membesarkan perut dengan open house dan tido dan open House, warga-warga kota meneruskan pencarian harta dunia yakni akan menjurus kepada mereka menjadi kufur Nikmat. Okay. Ntah hapa2 article ni.



Wednesday, March 25, 2009

Pagi tanpa...

Indahnya suasana..pagi ini tanpa...
Cerita duka lara...
Kicauan burung-burung menemani cahaya sang suria..
hati alam saksi gembira..
kehijauan menjadi tanda-tanda...

Indahnya mereka pagi ini tanpa...
air-air angkasa...
riuh angin, menjadi bukti, mereka nikmati..
sama-sama asyik berlari...

sabda alam, ciptaan tuhan..
Embun pagi dibilas mentari
menjadi landasan pedoman...
untuk mereka yang tidak mengerti...

pagi tanpa...