Sunday, December 26, 2010

UZTAZ MAT BOND

Bismillahirrohmanirahim (Aku baca dengan laju)
Ammayatassa'alun

Prapp...
Satu libasan rotan daripada uztaz hinggap di pipi. Aku masa tu masih di darjah tiga dan agak cute memegang pipi menahan sakit.

"Baco bismilloh tu molek sikit," Uztaz Mat Bond cuba membetulkan kesilapan aku.

Aku tak berani tenung mata uztaz. Aku cume mengangguk tanda setuju.

Kemudian aku teruskan bacaan.

"WOI!!! WATPO PEGEY PIPI TU. NAK BACO, BACO MOLEK-MOLEK!!! TUNJUK AYAT MANO HAK DEMO NAK BACO, BUKEY PEGE PIPI", Jerkah Uztaz Mat Bond. Matanye terjegil.

Aku punyelah terkejut beruk dengan cute dek teriakan bak halilintar oleh Uztaz Mat Bond itu.

Sekian.


Wednesday, December 22, 2010

Pencarik Tikar ditahun 1998

1998

Masa kecil saya carik tikar kat surau. Lepas tu tikar tu saya letak kat depan pintu masuk surau. Bila dah letak depan pintu, tikar itu mesti disangkutkan dibawah almari atau benda-benda berat supaya ianya (tikar tadi) tidak bergerak. Kemudian, saya akan duduk tepi. Yang penting jauh sikit daripada pintu. Bila tikar dicarik, tali-tali yang berserabut daripada tikar itu akan keluar kan? Apa motif letak tikar+tali-tali berserabut+depan pintu surau+duduk tepi?

Gedebuk!!! "Natey!!! Budok mano punyo kijo nih", Jerit Uztaz Mat Bond ketika kakinya tersangkut dekat tikar yang dicarik.

Kalau hari itu untung. Dapat la tengok sorang dua pakcik@uztaz jatuh tersembam. Selalu yang tersembam ni yang tua-tua lah. Bapa saya pun tak terkecuali antara mangsa jerangkap samar ini.

Mangsa selalunya makmum masbok yang bergerak dengan keaadan laju kerana lambat. Terpaksa mengejar rakaat Imam dan Jemaah.

Apalagi Tuan-tuan dan puan-puan silalah cuba di surau berdekatan rumah anda!!!

p/s-
ada sekali tu, pak cik tu jatuh lepas tu terus duduk tahyat akhir. Kelakar gila. Saya terus pejam mata dan terus bacakan Asma-ul-Husna bila pakcik tu usha-usha panas.

"Sebarang kecederaan ditanggung pihak yang mencuba atau melakukannya sendiri. Annzickler tidak bertanggungjawab diatas segala kerugian yang dialami pihak-pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung ketika mencuba atau mempraktikkan aksi ini."

Sunday, December 19, 2010

Tangisan seorang Bapa / Air Mata Jantan

Kisah ini bermula ketika aku tengah berjalan menghala ke Van. Dari jauh aku nampak Bapak aku dah tunggu. Bila aku masuk dalam Van, Abah menangis...

"Abah, kenapa ni abah? Ada masalah ke? Kenapa tak bagitau aku? Kita boleh share...", Aku berpura-pura caring sambil cuba menenangkan Abah. Tapi, tak jadi apa-apa. Tangan kanan abah cuba menahan air mata daripada terus bercucuran keluar.

Abah sedu-sedu. Mata dia merah sambil melihat back mirror dalam Van. Aku diam. Buntu.

Pap!!! YA!!! Itulah gerakan dewa yang aku lihat daripada kecil. Tangan kanan Abah naik sambil mencarik bulu hidung. Selepas bulu hidung dicarik, mata Abah akan jadi putih. Lepas tu badan Abah bergegar-gegar untuk dua saat. Abah akan menggeletek menahan sakit dunia yang sementara. Lepas tu mata Abah jadi merah dan air mata pon meleleh.

Itulah simtom-simtom air mata jantan atau tangisan seorang bapa.

Selamat mencuba you all.
p/s. for first timer, i advice u guna pengepit. Kalau tarik bulu hidung pakai jari susah sebab jari you all tak biasa lagik. Nanti menyesal Air mata dah keluar, tapi bulu hidung tak tercabut lagi. Ha.. gitu. glam glam nyah

Tuesday, December 14, 2010

Stop and Stare and Glare

One day in a pit stop never seem enough. The moment i saw the reason to stop, i believe it will not be the end. The journey is too long.

So, see you next year, your pit stop seem so far, continue the journey then. Go, Achieve your glorious moment. I'll be sitting behind or I'll be your fucking engineer. Even once in a year, whenever you stop, i'll be there - Fixing the thing, fixing you, fix your emotion. Then, you can continue the race again.

Dont forget to stop in my pit, maybe we can start over. Start the race together. Maybe you are the reason I back on that track.
Dont forget pal, i'm your friend, your love and and the most important, i'm your engineer.

Tuesday, November 23, 2010

Dongakan Bergaya


Z: Abah, Setelah letih menjadi tali barut, saya inginkan habuan saya.

A: KURANG AJAR PUNYE BUDAK!!!

A: Aku besarkan kau dengan penuh kasih sayang tak mintak duit pon!!!
Lagi satu, awak mintak duit siapa untuk rumah sewa awak di Shah Alam!!!

"Debukk..."
"Geleguk!!!"

Satu penumbuk hinggap di perut Abah. Beliau terus membongkok dan cuba menangkis hayunan lutut aku. Tapi tidak berjaya. Abah terkebelakang satu dua langkah dan terus terbaring terlentang memerhatikan kipas di ruang tamu. Mulut beliau bersembur darah-darah. Berbuih-buih. Aku segera membelakangi beliau. Gagah aku berdiri sambil kekuda ku diluaskan. Aku mendongakkan kepala, Lenganku dikembangkan. nafas di tarik dalam-dalam. Terasa angin kipas daripada dapur memenuhi wajah. Aku memejamkan mata...

"Sambil membelakangi beliau, aku mendongak dan menjeling Abah secara sinis dengan menoleh kepala secara 45 darjah kebelakang"

"Abah serak-serak basah dan tidak berdaya cuba bersuara"

Memang sah. Itulah DONGAKAN BERGAYA


Monday, November 22, 2010

Cahaya

Dalam samar-samar, aku terlihat cahaya.
Telefon pon berdering.
Mimpi indah bersama Rosmah menggamit pilu
Cahaya, yang hadir memenuhi di depan muka
Kelibat sang penyair, berdoa menggamit pilu
Menghancurkan harapan dan cita-cita
Layu di sisi toto, beku di hadapan teratak sunyi
Tiba-tiba bantal sebesar pemeluk hinggap di kepala.

"Dah pukul berapa nih, udah2 la tuh bawak perangai kat rumah pegi kampung, subuh dah la gone"

Thursday, November 18, 2010

Perak

Pang!!!
Satu lempang hinggap dekat muka aku.

Saya tak nak ikut Abah. Saya dah bosan jadi tali barut Abah. Tolonglah Abah. Saya tak nak. Saya Tak nak. -

"Awak ni Zickler, kalau duduk rumah pun akan jadi Tali Barut Russia. Kau jangan nak mengada-ngada. Jom ikut"

Abah, tolonglah... Saya dah besar, saya boleh buat keputusan sendiri.

"Kalau awak ikut Abah, abah bagi sehari 30Ringgit"

Okay.

Ondaway to Heaven.

Derhaka di atas papan kekunci

Pagi yang sunyi,

Yang ada hanyalah kehidupan

Jelak bila mencelik

Jemu bila mendengar


Tangisan hamba di dalam hati

Abdi mendengar adalah minda

dikemam jadi irihati

diluah, gusar benci


dan akhirnya....

Ku berhenti disini

Pantas kilat melirik

Bila dilihat dari sudut kiri

Ngauman si naga betina.


“AWAK NI TAKDE KERJA LAIN KE PUKUL 12.00 TAK BANGUN LAGI...

Gua pikir lu mak jer.

Tuesday, November 2, 2010

Warna di Putrajaya

Selasa, 18 Mei 2010, Putrajaya.

Kehidupan itu penuh dengan warna kan?
Pukul 1.00, bertolak dari rumah ke Putrajaya. Berniaga rempah lah. Apa lagi. Warna kehidupan gelap dalam perjalanan apabila rasa mengantuk daripada melepak menguasai diri. Dan bila aku sedar daripada lena yang nyenyak, kubah Masjid Putrajaya meyambut kedatangan aku dengan penuh girang. Waktu itu awan mendung seperti ingin memuntahkan lavanya.

"Mintak-mintak tak hujan," bisik aku yang bertubuh umpama model ini di dalam hati.

Sampai di presint 2, Bos terus mendaftar di kauter Urusetia Pasar Tani. Hasil undian kami dapat gerai yang agak hujung. Selesai memasang meja dan memunggah barang, Titis-titis rahmat turun membahasai Putrajaya, tempias-tempias rezeki juga nampak tipis. Alhamdulillah syukur, mungkin sekejap lagi hujan berhenti.

Dua jam pelangi menemani kami pada petang itu. Indah. Kami bertiga tersenyum. Kemudian, fajar merah mengambil alih tugasnya di Presint 2. Dalam suasana yang renyai-renyai dan sepi, bini bos berdialog, "Ajal, maut, jodoh, rezeki di tangan tuhan". Kita hanya mampu berserah.

Daripada pukul 1.00 sehingga 10.00 malam Pasar di Putrajaya lengang. Hari yang suram untuk penjaja. Rahmat yang turun tak dapat ditukar menjadi "Cash Money". Mampukah aku senyum?

Untung hari tu = RM50
(-)
Duit sewa tapak = RM45
Duit metol + elektrik = RM5
Duit minyak = tak tau
Duit tol = RM3-4 pegi balik

Duit aku beli ayam
Goreng Uncle BOB = RM5x2 + Murtabak + Burger + Nescafe Ais 3

Total RUGI = (-)RM 30 lebih kurang.

Ketika mengemas, senyuman bos dan bini bos membuatkan aku bingung. Mereka sangat cool macam untung RM15000.
Atau aku ni hidup senang sangat, tak penah rasa susah. Kejap-kejap merengek nak susu.
I learn my ultimate lesson today. Thank you. Seriously, berharga sangat.

*Tapi serius ayam uncle BoB paling champion kat Putrajaya!!! Kalau ikutkan hati memang tak nak ikut. Tak Masyuk lansung. Ketiak basah pulak tuh. Sebab utama ialah Ayam Uncle BOB yang bertahkta di hati!!! Yeayyyyyyy........... memang aku mampu tersenyum!!! Inilah Warna Kehidupan KU!!!!

ahahahahahah... KAH KAH KAH

p/s : Kemampuan untuk berfikir adalah salah satu Rahmat Tuhan. Jadi, Fikir.

Sunday, October 17, 2010

PUNDEK KARMA

Nama saya Rocky. Saya lahir di Shah Alam. Saya ada tiga adik beradik. Ibu saya bohsia, jadi saya tidak pernah berjumpa dengan Ayah saya. Saya suka berjogging di tasik. Pada satu hari, ketika tengah berjoging di kawasan Seksyen 6, saya telah dikejutkan dengan kelibat sebuah kereta nombor plat ***** yang secara tiba-tiba cuba melanggar saya. Memang cibai gerak tari kereta itu. Saya, secara harafiahnya, sabar sahaja taw.

Kereta itu laju menyusur dan saya agak terkejut kerana pemandu itu bergelak ketawa sambil mengangkat jari Fuck. Tiada adab punya Manusia. Memang tamadun Manusia sudah hilang. Dah lama saya perhatikan. Walaupun saya masih kecil, Ibu selalu menerangkan kepada saya perangai Manusia-manusia macam ini. Yang tidak tahu dek untung. Mereka memang suka menyiksa dan menghina makhluk seperti saya.

-----

Okay untuk pengetahuan u all. Gua ni memang fit taw. Setiap hari gua jogging 46 atau 47 round di kawasan seksyen 6. Memang gua macho dan paling fit di seksyen 6. Setiap kali gua jogging, awek-awek kat stesyen bas macam mengikut rentak getaran punggung gua ni. Memang gua show off habis. Lemak kiri perut gua memang la bergegar sikit sebab getaran antara tapak kasut dan jalan. Common man, Itu tanda dia nak tumbuh muscle la tu. Apa yang penting gua maintain speed gua. Saing-saing Usain Bolt punya laju.

Ha.. ini nak cerita ni, di suatu petang Rabu yang indah. Setelah selesai berjogging, aku berjalan kaki pulang ke rumah. Dan sampai di stesyen bas di tepi Balai Polis Seksyen 6, muncul kelibat kerek sang makhluk yang dikategorikan sebagai najis!!! Dah La Najis, usha panas kat aku, pastu mengorak langkah ingin mengejar aku pulak tu. Kurang Ajar sungguh!!!!

Berbalik kepada adengan kejar-mengejar, aku lari sambil isap Rokok Gudang Garam sampai kolej Cendana. Nasib baik ada Mak Cik Guard Kolej Cendana yang pegang cota backup aku. Anjing ni memang degil. Dengan Mak Cik Guard pon dia tak lut. Last sekali gua ambik bata baling kat dia (Ini namanya nak tunjuk hero). Masalahnya anjing ini tak lari juga. Entah macam mana ntah. Pawang apa mak cik ni pakai / Saka apa lah mak cik ni seru. Anjing tadi dengan wajah puas akhirnya blah. Fuh... selamat. Nafas aku dah pendek dah. Sikit lagi boleh kena tarik nyawa sebab oksigen takde.

Kemudian, Mak Cik Guard siap berpesan kepada aku, lepas ni baca suroh tabbad-yada. Harimau Monggol pon lari. Aku mengangguk tanda setuju. Tapi, budak-budak kolej cendana dah usha gua lain macam sambil senyum-senyum. Lepastu gua perasan ada satu bas Rapid KL yang penuh dengan makwe-makwe yang melambai-lambai.

INILAH NAMA DIA PUNDEK KARMA

p/s. jangan langgar anjing ketika memandu. Berhenti dan bunuh terus.



Monday, October 4, 2010

Ini ialah apa? Apa yang aku buat ini?

Aku mengaku aku lemah dalam bab-bab kehidupan ini. Kalau setakat Principle of Medicine tu sume bab gua Master. Siap boleh dapat A+ dengan CGPA 3.95 masa amek medic kat Australia dulu. 0.05 tu pun kerana Kokurikulum aku A-. Aku tak pergi latihan Kesatria. Oleh kerana bosan menjadi doktor dan confirm tiada masa depan, aku fly balik Malaysia. Masa tu last semester dekat Brisbane, aku sempat la bawak balik kangaroo untuk keduri cukur jambul anak buah aku.

Masa tu bapak aku makan banyak gila rendang Kangaru. Poket kangaru tu dia buat key chain untuk kunci Van. Bapak besar key chain bapa aku. Tapi, oleh kerana dalam buku Sociology, bahagian Aging dan Elderly ada bagitahu orang-orang tua ni bila dah tua perangai dia cam budak-budak. So, aku faham la. Aku sabar sahaja. Kalau bapak aku buat perangai sikit aku Lempang lah dia. Dah nama pun budak-budak. Kadang-kadang aku pijak dia dan libas pakai getah kalau dia tak balik Maghrib.

Sunday, September 19, 2010

Kisah Naim

Kisah lama

Lu memang cibai. Dalam banyak-banyak kawan dengan kau lah aku...

Hari itu hari Jumaat. Aku bangun pukul 1.15, badan letih-letih, mata barai, tetek layu. Memang letih lah nak pergi semayang jumaat.

Okay, time aku keluar rumah cuaca panas terik yang amat. Ketika nak naik bukit menghala ke Masjid tu, Matahari macam 3 Jengkal kat atas kepala, muka aku panas. Rasa macam dibakar-bakar. Badan aku berpeluh-berpeluh. Ketiak aku basah. Bulu jubur rasa banjir. Celah kangkang rasa cam nak melecet, macam kawat Kadet Polis time skolah. Mata aku dah habis sepet dah lebih kurang mata Naim. Cahaya matahari berjaya menembusi kulit aku. Habis rosak muka aku terkena sinaran UV itu hari. Satu hal pulak nak kene buat facial.

Setelah mengharungi jalan berbukit menghala ke masjid, aku menaiki pula Tangga belakang Masjid itu. Tanda aku sudah berjaya ke Masjid. Waktu itu memang meletihkan dan mencabar keimanan. Segera aku berlari anak menghala ke dalam Masjid. Aku bergerak dengan pantas kerana solat Jumaat telah pun bermula.

Aku tiba di dewan solat agak lewat. Jemaah lain sudah melaungkan takbir. Imam sudah memulakan solat. Sedang aku sibuk mempersiapkan diri untuk takbir, aku terperasan rakan aku yang bernama Naim Sirap Ros Arab di bahagian Saf belakang. Kalau tidak silap Zaid berada di sebelah beliau menjadi rakan jemaah Naim. Tidak Sangka!!!

Aku sungguh terharu melihat Naim dan Zaid yang secara mengejut ke Masjid. Kebiasaannya masjid mereka di Kawasan masjid baru di Fasa-3. Masjid Mamak. Dan tidak ku sangka juga mereka sampai lebih awal daripada aku. Manalah tahu Naim menjadikan Khutbah hari ini sebagai Iktibar barangkali. "Setiap Manusia itu pasti berubah, Alhamdulillah," getus daripada gelodak perasaan aku yang semakin tidak percaya.

Semasa aku didalam masjid, aku memerhati kiam Naim...

Sungguh kemas gaya beliau mengangkat takbir. Muka beliau juga serius dan nampak meyakinkan. "Allahuakhbar...", Aku memerhatikan setiap pergerakannya ketika melaungkan kalimah itu. Perlahan-lahan takbir diangkat. Beliau nampak amat khusyuk.

Kedua-dua belah tangan nya diangkat ketelinga, muka beliau didongakkan ke atas, matanya terpejam. Penuh nur cahaya di wajah beliau ketika melaungkan takbir. Selepas itu perlahan-lahan tangannya diturunkan. Tangan kiri beliau diletakkan di pusat dahulu, tetapi tangan kanannya masih di angkat.

"Mungkin ambik masa sedikit untuk menjatuhkan tangan kanan beliau, sungguh mengasyikkan gaya Naim mengabdikan dirinya kepada Tuhan. Sungguh Khusyuk!!!", bisik aku di dalam hati.

Tiba-tiba, aku melihat tanda-tanda kiamat. Ya, Allah Naim!!! Tangan kiri di turunkan, tetapi tangan kanan beliau tengah membuat bentuk peace sambil melaungkan takbir!!!

Ketika tangan kanan beliau itu membuat peace jugalah, Naim menegur aku "Hai Zikri Musa (nada Ustaz Man....),". Sambil memakai kopiah, Mata Naim yang sepet itu terbeliak merenung tajam mataku. Tersenyum. Aku sungguh terkejut. Aku diserang sawan. Zaid lagilah, sudah huru hara bergegar menahan gelak, 2-3 orang jemaah bertaraf pakcik-pakcik sudah berguling-guling di lantai masjid. Nasib baik Imam dan Pak Bilal jauh didepan, kalau tak... habis. Dan akhirnya aku tewas...

Aku tak boleh terima beliau membuat Peace ketika bertakbir selepas melihat aku datang. Naim... naim... kau memang keras...

"Aku tak semayang itu hari sebab tak tahan gelak. Akhirnya kami duduk di tepi Masjid sambil merokok."

Naim, Lu memang cibai. Dalam banyak-banyak kawan dengan kau lah aku surrender dulu. Kah kah kah.

Thursday, September 16, 2010

kkkkkkkkkkkkkkkrrrrrr

Aku nak otter. Blog ni dah nampak cam Islamik. lame tak update. Malaslah, takde orang nak baca. balik2 aku yang baca sorang-sorang.

Tuesday, August 10, 2010

Alasan


Today was dull, cold and the bright light that used to enter my room was not so bright anymore. My room don't have a curtain, every morning I can felt the warmer and the bright greet from the sun. If before this I woke up with a smile, high expectation and eagerly motivated. Today, I am not feel comfortable. I have skipped my Psychology Class. My lungs sore, my eyes burn, my skin felt very hot. I am sweating. Okay. I am Angry at Myself, feel humiliated and ashamed. How can it happen. Fuck You Man Utd. It just FA Community Shield anyway. Damn.


Wednesday, June 2, 2010

A Journey to be a better person

Dia berjalan seorang diri. Sepi. Tanpa suara. Hanya mampu memerhati. Kemudian, dia menuruni lereng bukit di kawasan rumahnya, melepasi tadika Sri Ayu, melepasi simpang ke jalan besar, melintasi parit sempadan kepada fasa-7. Dia memerhati stesyen bas Fasa-3 yang dipenuhi adik-adik yang riang pulang ke sekolah. Riang sepertinya ketika di zaman kanak-kanak dahulu. Melihat ke kiri dan kanan dan akhirnya melintasi jalan besar ke kawasan lot kedai. Dia segera menghala ke Kedai Runcit. Beliau berdiri gagah di sisi meja kedai yang menjual surat khabar – Mengamati setiap inci kawasan dimana dia membesar.

-

Ya, ini kawasan perumahan yang sangat menjengkelkan baginya. Dia segera menyalakan Dunhill batang yang baru sahaja dibeli. Hembusan asap mengukir kembali memori silam diwaktu dia masih diperlukan, ketika kawan-kawan masih mengingatinya, ketika kawan-kawan masih gerun dengannya, ketika “Kiki” masih lagi menjadi teman rapatnya yang paling setia...

***

seorang kawan yang baik ialah seorang yang berterus-terang...

Aku ada seorang kawan yang dulu aku anggap sebagai abang. Cukuplah sekadar aku namakan dia sebagai DK. DK tua dua tahun daripada aku, masa aku darjah empat, DK darjah enam. DK paling gengster kat kawasan perumahan. DK gangster sebab abang dia CK, lagi genster.

DK lah yang backup aku kalau aku buat hal dengan senior taman yang lain. Punyalah Otai DK ni, masa aku darjah 1, DK darjah 3, dia dah start serong sekolah letak beg kat bawah longkang. Aku ni pon, start tingkatan dua baru berani nak serong pegi studio jamming. Bayangkan DK punye advance, tahap dewa-dewa kan?

Selain itu, DK juga banyak duit. Kadang-kadang dia curi duit mak dia. Kalau DK ada banyak duit kami akan pergi ke Power Internet, sebuah cyber cafe yang mempunyai Playstation yang disewa sejam RM4.00. Semua perbelanjaan ditanggung DK. Aku pulak? Kalau aku curik duit Abah, aku pergi main game sorang-sorang, aku tak ajak DK.

Lagipun aku ni tak kering macam dia. Sekali rembat sampai RM10 ke RM50. Aku paling busuk pon curik duit Abah sebanyak RM3 sahaja. Orang kata sikit-sikit, lama-lama jadi kopek Datin Rosmah yang membuyut. Okay lah tu, cukup untuk main selama satu Jam. Memang sejak kecil lagi zaman aku Darjah 1 sampai tingkatan 4, aku dan DK main game di CC bersama. Kadang-kadang sampai 3 hari tak balik rumah.

Selain itu kelebihan Power Internet juga adalah anda dibolehkan merokok walaupun anda masih bersekolah. Masa aku Tingkatan 1, DK Tingkatan 3, kami main game ditambah dengan rokok. Ye lah, baru nak mula belajar jadi samseng. Masa itu, aku hanya isap rokok. Tapi, kau bayangkan DK dah boleh berani main Pipe Porn dengan selamba. Ada satu hari tu aku tengah lepak kat belakang Balai Umno kat Surau. Masa tu baru lepas Isyak. Tengah sibuk melepak DK datang dan terus main balut dengan selamba.

Memang aku terkejut sebab masa dia stone, dia nyanyi lagu Salem Iklim!!! Siap ada background muzik dan penari hip hop lagi buat rapping. Paling aku tak sangka gerakan Summersault yang dilakukan beliau. Huiyoo. kepala jatuh dulu pon dia kering macam tiada apa-apa yang menghalang mereka. Kagum aku, lebih-lebih lagi time tu, aku ada terperasan AC Mizal buat rapping lagu 4u2c. Masa tu zaman Punk. Mana boleh main Rapping ni. Tak nak kene maki ke dengan senior lain nanti. Jatuh standard gagah gua.

Itulah, kau tengok, Punyalah kering DK ni, sampai dia dah tak kisah kat pakcik dan makcik yang lalu lalang. Aku pon pening-pening dengan perangai DK ni. Sedar-sedar aku dah ada kat atas katil kat rumah. Masa tu aku bangun pukul 7.15. Aku terus mandi pastu pergi ke sekolah. Sebelom aku pergi sekolah, aku isap rokok dekat Pokok Rambutan.

Tuesday, June 1, 2010

The Last Man Standing

He was disappeared for a good reason. He is convinced that the last time he close his eyes, good things are gone and God is dead.

It's a true story about one guy who absolute demolished because of social needs.

He like to call himself as Grand". Actually, for people who knew him, Grand means chicks or Granny. That was assumption from his friend. People know him as a looser who trying to act cool. He has nothing, but the way he acted, the whole world are right on his fist. That's why people don't like him. Even sometimes he can be a good friend, and a good advisor, he are not born to be loyal.

Once upon a time, Grand was alone. It is not once upon a time. He always alone. People who knew him will go in just a week. Anyway, his only good friend was a poster. Three of them (Grand best friend) are hang in his room (It was a poster of Green Day).

-

In 2002, there is a port in Bukit Bintang that become a Major place for teenagers around Kuala Lumpur spending their time. They call it "Pulau", a place where Major Skinhead, Punk and some Grunge sharing the story. A place they fought with Nazi's, Rempit and a place to show off their authority. Some people call it as legendary places for Underground Era. Every junior in Hidden Ville High School (HVHS) will be introduce to this place.

In pulau, Carlsberg was a common theme and logo during Midnight. Pulau or Island is the given name because of the place itself. Its in a corner of the street. Under a big tree and a major road. It really look like Island, a beautiful Island for them, a heaven, split by a Road that look like a river.

While in this town, Grand decided to act cool by go to the town all alone. He decided to do this in order to get a friend. Grand knew, some of his school mate will be there because it was saturday, the day all the girls and boys from Hidden Ville High School hang out. The destination? Maybe KLCC or Bukit bintang. Both are good.

With a stolen money around RM300, he decided to go to KLCC - to buy an expensive stuff, yeah, it's time to show off and get some friend. His target was a senior member in Hidden Ville High School. He will spent this money to gain power. To control his batch. To get Respect.

Chapter 1 - The Cruel Stolen Money

"Hey, My name is Saiful Azlan (not a real name) from 3 Cekal, I'm sorry teacher I didn't bring the money for my school fees. It's in early month. My Dad is a lorry driver, the salaries will be paid on 15th day every month, can I..

Monday, May 31, 2010

Inilah post paling takbest

Memang sedih bila Saari Amri on Facebook dan tengok status orang lain yang seronok bercuti. Time cuti ini, beliau banyak belajar tentang kesusahan. Bak kata Mat Salleh, "God help me to prevent myself to become somebody who are useless", bisik Saari Amri di dalam hati.

Mau taknye, time remaja-remaja lain sibuk lepak-lepak, isap shisha, main tetek dalam pawagam dan kereta, berlaga gigi di taman-taman, pergi ke gimnasium untuk mendapatkan body katang lepastu show off depan makwe makwe, menonton video lucah terbaru dan macam-macam lagilah, si Saari Amri ni sibuk menolong bapaknya berniaga.

Namun begitu, Saari Amri berharap pengalaman cuti semester ini dapat menjadikan beliau seorang yang mempunyai sensiviti kehidupan yang tinggi. Itulah harapan beliau. Disamping memasang cita-cita menjadi salah seorang ahli kumpulan Fabulous Cats di bawah pimpinan Cat Farish.

Matahari terik memancar, mengasah kesabaran Saari Amri dan mendekatkan beliau dengan erti putus asa. Pada hari itu, panas terik matahari serius mencabar keimanan beliau yang tengah drive Van tanpa Air cond. "Ingin sahaja diajak matahari ini bertumbuk jikalau matahari ini boleh menjelma dari segi fizikal," getus Saari Amri di dalam hati.

Tiba di Rawang, Van Jahat beliau berasap-rasap, umpama perayaan yang memuja Jin Ifrit, Saari Amri berasa kelam kabut, enjin mati, bau hangit, Abah Saari, bernama Amri Sakinah Waljamaah lagi panik, kopiah beliau terbang dibawa angin tingkap Van. Serban Abah beliau huru hara dibelakang van, macam ular tertelan spark plug!!! Suasana tegang!!! Amri Sakinah cuba melaungkan azan!!! Allahuakhbar!!! Allahuakhbar!!!

Okay. Sudah. Mana ada Azan. Saari Amri terus berhenti ditepi jalan. Kutu-kutu tow truck 2-3 kali berhenti. Dilempang kesemua kutu-kutu yang berhenti. Semua kutu cakap "Ini van sudah total lost, itu head sudah terbakar, piston kena tukar, kalau jalan jugak lagi mahai, kene turun enjin", Kepala bapak kau dengan bapak aku. Marah Saari Amri, apabila Abahnya mula percaya dengan kata kutu-kutu.

Kemudian, abah Saari Amri menelefon saudara beliau yang tinggal berhampiran... Lima ribu minit kemudian...

"Ikatan persaudaraan membentuk kesetiaan tanpa batasan",

Abang McCann Ericcson (ME), Anak saudara kepada Amri Sakinah datang daripada Bidor walaupun beliau tengah bekerja. Dengan pengetahuan beliau, Van.....

Cut. Kene potong, to be continue

Sunday, May 30, 2010

I’m afraid of something

At this age, I'm scared. I am afraid I will be a sort of people my parent never wanted me to be. Maybe a Junkie, Rempit, Criminal, Blood Suckers, Vampire, Kong Kang, Rapper, nope. I not mean a singer, I mean a Rapper - the one who used their cock to a girl vagina freely without permission, in the easiest word, the one who raped a person.

I always freak out in high school after imagined in 2010 I will work in shopping complex. It is six days a week and never have a weekly leave in Sunday or Saturday. In a free time, I will spent my time in front of my PC playing games.

Besides me, on the table are a couple of beer and when I get bored, I’ll go to Sentul meet my friends and buy Marijuana, then I go back home, prepared a bong, seduce the papaya leaf and get stone, sleeping and playing games again, take pills, sucks my neighbour tits because she's bitch kinda-look-like plus everytime i saw her, she's seem so horny, hey, is woman horny every minutes? or they just horny after see me?

It's a quite odd to start conversation since I not knowing her so much plus her horny and gedik feelings. Luckily, she just move out in 2008. So I need to find another Bohsia. Okay, that just was what I imagine. Seriously it's just what I thought.

2009 is the same with the previous years. I don’t have a good memory to remember all the things that happen. This memory lost is always happen. Seriously I dont know why. I don’t remember my classmate in standard 6, Form 1, Form 2, Form 3 and even in Form 4. Owh. I forgot, my attendance in Form 4 was 87/121 something.

For me, it was so lame to remember everything happen. Because actually, there is nothing happen. So, everyday I tried to get rid that I did nothing. Okay, I always thinking something big will happen. Like going overseas and setup a accounting company. Become a Doctor or Engineer, Be a football star and playing with Chelsea FC. Okay, it just a dream okay. Fuck. What the fuck am I just wrote!! I ain't no stone.

Hey, five years without get stoned. It will be a title of the song. Okay, let just continue, good thing came in my life in 2006. I have a chance to further my study. Even it is far from home. There is the only chance i had. No multiple choice answers.

After travel at Dungun, I always remember how I miss Gombak, I missed my self, my family and all my friend. Three years at Dungun start in 2006 has teach me lot of thing. Different culture, different dialect and different people. My old friend said I have change. I'm not the one they used to hang out anymore. I'm aware of this changes and I like it. I want to mantain it as long as I could. I found what I want in Life. At least, I know what I want. Even I dont have any specific ambition since I'm a kid. At least, right now, I have a purpose to chase in my life.

So, it still me. Waiting and watching. I believe, something bigger will come. No, something bigger is just happen. It's a great feeling.

I just bring a meaningless scroll after 3 years become a sailor in Dungun,

Sunday, April 18, 2010

The Holy Blessing or The devil whisper

Silent under the Dim light, Blind by the smooth sound.


Died under the Devil wings but Live on an Angelhorns


May God bless



Where is our love.

I'm either not perfect nor too good. We, human, are making mistakes.
Just to remind me, myself and myfriend.
Just to remind me, myself and myfriend.
Just to remind me, myself and myfriend.

Thursday, April 15, 2010

Under The Lame Light - Recycle post

My name is Mohd Zikri bin Musa and this year I will turn to twenty-two. It is my first post and also an introduction from me. I was born in Taman Seri Gombak and raised by my parents with full of love, good education and religious activity. I have five siblings and I’m the last one in the family.

The last one not means I’m treated like the ‘special one’ by my parents. In our culture, the last siblings is always assume as a diamond in the family. It is totally different with my childhood experience. I always being hit by my parents, my three sisters and also get a kung-fu-style kicked by my brother.

I remember when I asked my parent a bicycle as a present for my 9th birthday. Unfortunately, I wait until three years to receive my present- by get locked in a toilet for six hours. Yeah, I get my first and last bicycle. Three months later, my bike stranded in my back yard. After that I realized why my parents not too excited to buy me a thing. I don’t know how to appreciated what people gave me.

Under the lame light is the title of this post because I want all readers knows that life will not going to be good if you have full of light; when you can see everything. Here is the example, when you see a trap in a forest you will avoid it, but you will never know a feeling of being trapped or how to get away from it.

For me, I prefer to know the trap because when we talk about life, we are talking about getting trap. Life is so tricky. Either you play or being played. What i'm trying to say here is, you will not making a mistake after you learn it in your past experience.

Other than that, I also want to share with all of you a feeling under this lame light. I have been in the situation once. It was in SMK Hillcrest, my high school. It is the lamest memory I ever had. I will do whatever it takes to get rid the memory out of my mind. I am a super looser. Back there, my close friend is my white guitar. It was a handmade sprayed. Her name is Amber because I don’t remember when I bought it. Maybe it was in September, October, November or December 2002.

Amber is the only thing that brings good memories for me. She's cool. I remember one night Amber comes in my dream. She's dress like a "Village Girl" with a white scarf. We having a date at a beach. It was a beautiful scenery, I have no idea where Amber brings me. Next day when I woke up, Amber standing near to me and I give her a morning kiss. Yes. I'm a freak, I have told you I was a looser. That's why I hate to share with readers my personal life.


( Amber)

The vital reason of this fucking academic post is, for me, “Writing is a part of abstract”. I believe as a writer(or blogger), we must influence our society. I also believe a small group of people is an abstract that create a bigger society. Since everyone can have their own blog, it is people (who have blog) responsibility to interact with their own community. Mane la tau kan. kan. kan. Kalau kita yang tak cuba, siapa lagu yang akan membantu negara dan bangsa kita. Ahlan Wasahlan.

Wednesday, April 14, 2010

WTF. SOS for society

Drugs used among students/teenagers

Drugs are the common problems in all develop country. Including Malaysia, drugs has contributes to the social change in our community. Drugs user always related to the crime, violence and deviance. Research also shows adolescence that used drugs will turn to unusual or different behaviour from usual, anger towards others, mood swings, drop in school, and dropping out of regular activities, for example sport.

There are lot types of drug in our market. The most famous among students are Ecstasy, Marijuana, Syabu, Special K and many more. Each of the drugs gave different satisfaction to the user. Ecstasy can give happiness and energy if the user wanted to enjoy the music in a party. While marijuana more to the inner satisfaction like you feel calm, enjoy to laughed and feel relaxed.

Most students don't think that they will become addicted, and simply use drugs to have a good time or desperate about the next examination. When students become addicted they lose friends, develop health problems, start to fail in school, experience memory loss, lose motivation, and alienate their family and friends with their negative behaviors and often unpredictable emotional swings.

Students who are addicted won't see a problem with their behavior or their drug use. Drugs make them feel good, and can give a way to relieve the stress of school, problems at home, disagreements with friends, and other pressures of growing up. They also can feel the calmness when drugs effect can removed the feeling of nervous. This kind of situation is always applied in the examination or presentation. Other than that, drugs like syabu can give student extra energy to stay up late and more focused in the class.

Because we live in a drug-taking society, the concern about drugs is raising especially when drugs can harm the society and lead to negative effect in our nation. Students are the generation that will lead the country in the future. Therefore, it is very important to ensure and stop the generation from drug abuse. We must look deep in the problem to determine the factors that influence the drug abuse among students. We also must understand the primary effects that leads student to use drug and try to discover where the supplies come from.


Here are some tips from parents, peer and family to know a change about student used drug and the reason.


Why do teenagers use drugs?

Some parents think that young people only use drugs if they are depressed or have problems at home or school. Understanding some of the reasons may help parents to appreciate the many pressures with which teenagers are faced.
Some of the reasons are:
• Ordinary reasons, such as having fun or doing something different
• Availability access to drugs in not necessarily difficult. It’s usually through other young people, friends or older peers
• Curiosity and experimentation, I wanted to see what it was like
• Acceptance by peer group, Most of my friends were doing it
• Rebellion, Because you don’t approve, or said, No
• Depression, I just wanted to feel better
• Confidence and self-esteem, I wanted to feel better about myself
• Relaxation or coping with stress, boredom or pain, All my problems disappeared for a while
• Experience of a high liked the feeling
• Example you set what sort of behaviour do you model? If you use drugs don’t be surprised if your child follows.


Parents who know their children well will notice any sudden change in behaviour that might be a sign that something is wrong.
These changes include:

• unusual or different behaviour from usual
• Silence, sulking, or anger towards others
• Mood swings
• more than usual lack of cooperation and rudeness
• Very little time being with or talking with the family
• Drop in school work, or truancy
• dropping out of regular activities, for example sport
• Change of friends, unexplained or sudden change to a new group of friends
• Changes in physical appearance, for example reddened eyes
• eating problems
• Lack of energy, tired all the time
• Valuable items or money missing at home.

Don’t jump to conclusions! Think about all the possible reasons for a change in behaviour:

• Is it due to a sudden growth spurt, or changes due to puberty?
• Are there problems at school or with friends?
• Are things going on within your family that could be affecting your teenager?

Remember that there are many reasons other than drugs that might be the cause of these changes.

Saturday, January 30, 2010

Almost a tragic love story with not so tragic ending.

Sri Iskandar, 0235, 22/12/09

Sampai di destinasi. Sambil dada kembang, tangan berkepak, aku terus ke tapak gerai dan mengemas barang untuk berniaga. Sedang khusyuk memasang alas meja, tiba-tiba segala pergerakan ku terhenti.

* * *

Jelas sekali terasa, darah ku di pam dari bahagian peha. ia sangat perlahan, sampai aku dapat merasa turutannya, dari pinggang kemudian ke dada, ia naik lagi ke leher dan ketika ini aku dapat rasakan segala bulu roma yang meremang, seterusnya ia ke telinga dan akhir sekali di kepala. Aku tergamam. Bagai ada yang menekan butang “pause” daripada alat kawalan jauh. Perasaan gemuruh yang pertama kali datang dalam hidup ini. Ya, ianya perasaan yang sangat ganjil.

Walaupun hanya lima saat...

Aku hanya mampu menganggap ada bidadari yang lalu dihadapan. Lirikan matanya peruntun setiap hati kaum Adam, senyuman itu merawat duka di hati semua lelaki, dan wajah yang sempurna itu, setenang lautan yang sepi...

Matahari di seri Iskandar menjadi saksi keindahan awek tu. Dan aku rasa marah dekat matahari sebab kepanasan sinaran u-v akan membuatkan kulit muka awek ni menjadi hitam dan berjeragat. Nasib baik ada sendayu tinggi, selulit pon boleh kasi clear, takdela goyang sangat.

Aku suspek awek tadi berniaga kat kedai hujung. Peserta expo MARA ni jugak. Tak salah aku,tapak gerai dia sebelah kedai kerepek abang Meor. Awek tu aku rasa mungkin jual ubat,herba,makjun atau pil chicki teck aun dan sewaktu dengannya. Dia selalu dengan mak dia. Tapi mak dia takde la cun, kating-kating mak aku jugak. Biasa-biasa jer. Mulut mak cik tu pun nampak cam kuat mebebel. Kating-kating mak aku gak.

Serius, lepas kejadian aku usha dia, dia usha aku, aku dah jadi bacul nak tengok kat belah kiri daripada gerai aku . Kedai awek tu selang tiga-empat khemah jer daripada gerai aku. Aku tak berani la sial nak pegi. Status gay comel ni sering menghantui aku. Ni semua kerje murai.com la buat fitnah berleluasa. Habis kuat aku merayap pun sampai kedai kerepek abang meor. Itu pun sebab abang meor offer kerepek free, krepek sample. Kadang-kadang aku ngan abang meor sembang pasal Dajjal. Itu je.

* * *

Ish... Perasaan ganjil meremang tu datang lagi lepas aku usha awek tu jalan kating-kating Scha dalam iklan MyEG sebelum EPL bermula ke gerai aku. Serius, background muzik iklan tu pun ade time tu. Yang takde hanyalah bunyi “toink” dan Scha memegang kad myEG bertukar menjadi mamat tak hensem dah tua macam Mat Busu Pi mai Tang Tu. Aku tak tipu. Bebalik kepada cerita tadi, ZAP!! Mak dia benti depan gerai aku, pastu belek-belek rempah aku dan bertanye soalan yang mungkin dicipta sebelum menghampiri gerai. Nasib baik mak aku dah study soalan spot dan beliau menjawab sambil tarik bulu hidung cerobong sebelah kiri.

Slow-slow aku pegi belakang buat-buat baca buku A place Called Freedom karya Hasbullah Awang. Aku pon tak tau apa aku baca. Yang pasti, muka awek tu iras-iras Mila Kitaremitsu, tapi japgi dia tukar iras-iras Penelope cruz plak. Dan akhirnya sampai masa yang aku takutkan. Mak aku memperkenalkan aku,

“Ohhh... ni ha.. anak yang bongsu,”. Aku melemparkan senyuman cute Hero filem Twilight ke mak cik tu, kemudian aku pandang awek tu...

Gugur jantung aku, bila dia reply aku nye senyum... kemudian, kami bertukar nombor telefon, e-mail dan bercerita pasal sosiopolitik dan macam-macam lagi. Indahnya dunia ni. Rasa bahagia macam lagu Angin Bayu Membaya Diriku by kumpulan Pu3.

*cerita sebenarnya ialah, mak awek ngan awek tu tak beli pon rempah aku. Dorang jalan depan gerai rempah aku dan membuat muka bajet-bajet. Mentang-mentang la gerai aku standard-standard gerai kat pasar malam. Gerai dia update sket je ada kabinet ngan uniform. Ceh itu pon nak berlagak. So, aku pon reka lah cerita ini. Aku menyirap dan tunjuk fuck,(dalam hati) kemudian buat gerakan x-pac sambil meloncat kat mak cik tu(ini pon dalam hati). Dengan bakal menantu berkira, susah la macam nie.

Best tak kene kencing. Sekian.