Wednesday, June 2, 2010

A Journey to be a better person

Dia berjalan seorang diri. Sepi. Tanpa suara. Hanya mampu memerhati. Kemudian, dia menuruni lereng bukit di kawasan rumahnya, melepasi tadika Sri Ayu, melepasi simpang ke jalan besar, melintasi parit sempadan kepada fasa-7. Dia memerhati stesyen bas Fasa-3 yang dipenuhi adik-adik yang riang pulang ke sekolah. Riang sepertinya ketika di zaman kanak-kanak dahulu. Melihat ke kiri dan kanan dan akhirnya melintasi jalan besar ke kawasan lot kedai. Dia segera menghala ke Kedai Runcit. Beliau berdiri gagah di sisi meja kedai yang menjual surat khabar – Mengamati setiap inci kawasan dimana dia membesar.

-

Ya, ini kawasan perumahan yang sangat menjengkelkan baginya. Dia segera menyalakan Dunhill batang yang baru sahaja dibeli. Hembusan asap mengukir kembali memori silam diwaktu dia masih diperlukan, ketika kawan-kawan masih mengingatinya, ketika kawan-kawan masih gerun dengannya, ketika “Kiki” masih lagi menjadi teman rapatnya yang paling setia...

***

seorang kawan yang baik ialah seorang yang berterus-terang...

Aku ada seorang kawan yang dulu aku anggap sebagai abang. Cukuplah sekadar aku namakan dia sebagai DK. DK tua dua tahun daripada aku, masa aku darjah empat, DK darjah enam. DK paling gengster kat kawasan perumahan. DK gangster sebab abang dia CK, lagi genster.

DK lah yang backup aku kalau aku buat hal dengan senior taman yang lain. Punyalah Otai DK ni, masa aku darjah 1, DK darjah 3, dia dah start serong sekolah letak beg kat bawah longkang. Aku ni pon, start tingkatan dua baru berani nak serong pegi studio jamming. Bayangkan DK punye advance, tahap dewa-dewa kan?

Selain itu, DK juga banyak duit. Kadang-kadang dia curi duit mak dia. Kalau DK ada banyak duit kami akan pergi ke Power Internet, sebuah cyber cafe yang mempunyai Playstation yang disewa sejam RM4.00. Semua perbelanjaan ditanggung DK. Aku pulak? Kalau aku curik duit Abah, aku pergi main game sorang-sorang, aku tak ajak DK.

Lagipun aku ni tak kering macam dia. Sekali rembat sampai RM10 ke RM50. Aku paling busuk pon curik duit Abah sebanyak RM3 sahaja. Orang kata sikit-sikit, lama-lama jadi kopek Datin Rosmah yang membuyut. Okay lah tu, cukup untuk main selama satu Jam. Memang sejak kecil lagi zaman aku Darjah 1 sampai tingkatan 4, aku dan DK main game di CC bersama. Kadang-kadang sampai 3 hari tak balik rumah.

Selain itu kelebihan Power Internet juga adalah anda dibolehkan merokok walaupun anda masih bersekolah. Masa aku Tingkatan 1, DK Tingkatan 3, kami main game ditambah dengan rokok. Ye lah, baru nak mula belajar jadi samseng. Masa itu, aku hanya isap rokok. Tapi, kau bayangkan DK dah boleh berani main Pipe Porn dengan selamba. Ada satu hari tu aku tengah lepak kat belakang Balai Umno kat Surau. Masa tu baru lepas Isyak. Tengah sibuk melepak DK datang dan terus main balut dengan selamba.

Memang aku terkejut sebab masa dia stone, dia nyanyi lagu Salem Iklim!!! Siap ada background muzik dan penari hip hop lagi buat rapping. Paling aku tak sangka gerakan Summersault yang dilakukan beliau. Huiyoo. kepala jatuh dulu pon dia kering macam tiada apa-apa yang menghalang mereka. Kagum aku, lebih-lebih lagi time tu, aku ada terperasan AC Mizal buat rapping lagu 4u2c. Masa tu zaman Punk. Mana boleh main Rapping ni. Tak nak kene maki ke dengan senior lain nanti. Jatuh standard gagah gua.

Itulah, kau tengok, Punyalah kering DK ni, sampai dia dah tak kisah kat pakcik dan makcik yang lalu lalang. Aku pon pening-pening dengan perangai DK ni. Sedar-sedar aku dah ada kat atas katil kat rumah. Masa tu aku bangun pukul 7.15. Aku terus mandi pastu pergi ke sekolah. Sebelom aku pergi sekolah, aku isap rokok dekat Pokok Rambutan.

Tuesday, June 1, 2010

The Last Man Standing

He was disappeared for a good reason. He is convinced that the last time he close his eyes, good things are gone and God is dead.

It's a true story about one guy who absolute demolished because of social needs.

He like to call himself as Grand". Actually, for people who knew him, Grand means chicks or Granny. That was assumption from his friend. People know him as a looser who trying to act cool. He has nothing, but the way he acted, the whole world are right on his fist. That's why people don't like him. Even sometimes he can be a good friend, and a good advisor, he are not born to be loyal.

Once upon a time, Grand was alone. It is not once upon a time. He always alone. People who knew him will go in just a week. Anyway, his only good friend was a poster. Three of them (Grand best friend) are hang in his room (It was a poster of Green Day).

-

In 2002, there is a port in Bukit Bintang that become a Major place for teenagers around Kuala Lumpur spending their time. They call it "Pulau", a place where Major Skinhead, Punk and some Grunge sharing the story. A place they fought with Nazi's, Rempit and a place to show off their authority. Some people call it as legendary places for Underground Era. Every junior in Hidden Ville High School (HVHS) will be introduce to this place.

In pulau, Carlsberg was a common theme and logo during Midnight. Pulau or Island is the given name because of the place itself. Its in a corner of the street. Under a big tree and a major road. It really look like Island, a beautiful Island for them, a heaven, split by a Road that look like a river.

While in this town, Grand decided to act cool by go to the town all alone. He decided to do this in order to get a friend. Grand knew, some of his school mate will be there because it was saturday, the day all the girls and boys from Hidden Ville High School hang out. The destination? Maybe KLCC or Bukit bintang. Both are good.

With a stolen money around RM300, he decided to go to KLCC - to buy an expensive stuff, yeah, it's time to show off and get some friend. His target was a senior member in Hidden Ville High School. He will spent this money to gain power. To control his batch. To get Respect.

Chapter 1 - The Cruel Stolen Money

"Hey, My name is Saiful Azlan (not a real name) from 3 Cekal, I'm sorry teacher I didn't bring the money for my school fees. It's in early month. My Dad is a lorry driver, the salaries will be paid on 15th day every month, can I..