Sunday, October 17, 2010

PUNDEK KARMA

Nama saya Rocky. Saya lahir di Shah Alam. Saya ada tiga adik beradik. Ibu saya bohsia, jadi saya tidak pernah berjumpa dengan Ayah saya. Saya suka berjogging di tasik. Pada satu hari, ketika tengah berjoging di kawasan Seksyen 6, saya telah dikejutkan dengan kelibat sebuah kereta nombor plat ***** yang secara tiba-tiba cuba melanggar saya. Memang cibai gerak tari kereta itu. Saya, secara harafiahnya, sabar sahaja taw.

Kereta itu laju menyusur dan saya agak terkejut kerana pemandu itu bergelak ketawa sambil mengangkat jari Fuck. Tiada adab punya Manusia. Memang tamadun Manusia sudah hilang. Dah lama saya perhatikan. Walaupun saya masih kecil, Ibu selalu menerangkan kepada saya perangai Manusia-manusia macam ini. Yang tidak tahu dek untung. Mereka memang suka menyiksa dan menghina makhluk seperti saya.

-----

Okay untuk pengetahuan u all. Gua ni memang fit taw. Setiap hari gua jogging 46 atau 47 round di kawasan seksyen 6. Memang gua macho dan paling fit di seksyen 6. Setiap kali gua jogging, awek-awek kat stesyen bas macam mengikut rentak getaran punggung gua ni. Memang gua show off habis. Lemak kiri perut gua memang la bergegar sikit sebab getaran antara tapak kasut dan jalan. Common man, Itu tanda dia nak tumbuh muscle la tu. Apa yang penting gua maintain speed gua. Saing-saing Usain Bolt punya laju.

Ha.. ini nak cerita ni, di suatu petang Rabu yang indah. Setelah selesai berjogging, aku berjalan kaki pulang ke rumah. Dan sampai di stesyen bas di tepi Balai Polis Seksyen 6, muncul kelibat kerek sang makhluk yang dikategorikan sebagai najis!!! Dah La Najis, usha panas kat aku, pastu mengorak langkah ingin mengejar aku pulak tu. Kurang Ajar sungguh!!!!

Berbalik kepada adengan kejar-mengejar, aku lari sambil isap Rokok Gudang Garam sampai kolej Cendana. Nasib baik ada Mak Cik Guard Kolej Cendana yang pegang cota backup aku. Anjing ni memang degil. Dengan Mak Cik Guard pon dia tak lut. Last sekali gua ambik bata baling kat dia (Ini namanya nak tunjuk hero). Masalahnya anjing ini tak lari juga. Entah macam mana ntah. Pawang apa mak cik ni pakai / Saka apa lah mak cik ni seru. Anjing tadi dengan wajah puas akhirnya blah. Fuh... selamat. Nafas aku dah pendek dah. Sikit lagi boleh kena tarik nyawa sebab oksigen takde.

Kemudian, Mak Cik Guard siap berpesan kepada aku, lepas ni baca suroh tabbad-yada. Harimau Monggol pon lari. Aku mengangguk tanda setuju. Tapi, budak-budak kolej cendana dah usha gua lain macam sambil senyum-senyum. Lepastu gua perasan ada satu bas Rapid KL yang penuh dengan makwe-makwe yang melambai-lambai.

INILAH NAMA DIA PUNDEK KARMA

p/s. jangan langgar anjing ketika memandu. Berhenti dan bunuh terus.



Monday, October 4, 2010

Ini ialah apa? Apa yang aku buat ini?

Aku mengaku aku lemah dalam bab-bab kehidupan ini. Kalau setakat Principle of Medicine tu sume bab gua Master. Siap boleh dapat A+ dengan CGPA 3.95 masa amek medic kat Australia dulu. 0.05 tu pun kerana Kokurikulum aku A-. Aku tak pergi latihan Kesatria. Oleh kerana bosan menjadi doktor dan confirm tiada masa depan, aku fly balik Malaysia. Masa tu last semester dekat Brisbane, aku sempat la bawak balik kangaroo untuk keduri cukur jambul anak buah aku.

Masa tu bapak aku makan banyak gila rendang Kangaru. Poket kangaru tu dia buat key chain untuk kunci Van. Bapak besar key chain bapa aku. Tapi, oleh kerana dalam buku Sociology, bahagian Aging dan Elderly ada bagitahu orang-orang tua ni bila dah tua perangai dia cam budak-budak. So, aku faham la. Aku sabar sahaja. Kalau bapak aku buat perangai sikit aku Lempang lah dia. Dah nama pun budak-budak. Kadang-kadang aku pijak dia dan libas pakai getah kalau dia tak balik Maghrib.