Monday, February 28, 2011

komplot

Bila burung yang aku bela berbunyi.
"ada komplot nak membenci kau. Ada orang nak palang kau"

Biarkanlah hasat dengki, tamak haloba menguasai diri mereka.

I can smell your motive, tapi kenapa? kenapa?

Bukankah mudah kalau kita berbicara?

Friday, February 25, 2011

Kebetulan dan Strategic Planning dan Gembira

Orang ada cakap, kita mampu merancang tapi tuhan yang menentukan. Kau dah plan baik-baik, dan kau yakin benda yang kau plan menjadi sesuatu yang indah. Kau juga berangan, projek yang kau plan tu akan menjadi example dalam buku Management(LIB501) strategic planning chapter 5. Mat salleh punya kagum dengan cara planning kau dan siap letak dalam buku. Takde dah wall-mart, exxon mobile atau Kira Kerner (porn star ni takde kene mengena) .Kira projek kau akan menjadi kebanggaan keluarga dan rakyat marhain segera menggangap kau dewa planning.

Tapi, pernah kah korang plan akan jadi lelaki. Pernah kah mak bapak korang plan kau akan jadi perempuan. Pernah kah kau plan yang anak buah kau yang lahir nanti takkan kerek dengan kau. Pernahkah kau plan bulu kaki kau jadi banyak dan naik ke peha dan bahagian atas yang lain.

Bercakap tentang plan, memang pelik. Memang aku akui, kita kene merancang sesuatu untuk melicinkan perjalanan sesuatu benda. Tapi, apa yang ingin ditegaskan disini ialah, kegembiraan itu tidak boleh di plan' kan. Tapi, kalau korang sebut pasal kesedihan, itu tak boleh cerita dekat post ini. Itu kene tunggu dark side' aku keluar. Dark side ni kene seru sikit. Ritual dia pon payah, nak kene ada daging kambing, sirih, bunga lawang, bijik lada, asam keping, jintan manis, minyak sapi, daun kesum, rempah biji, biji kedauk dan macam-macam lah.

Yang penting, semalam aku tidak plan untuk bergembira. Selamat Hari Jadi Hafidzulah.
p/s- aku tak pernah plan nak jadi Brad Pitt - Look Alike... bwahahahh

Saturday, February 12, 2011

Selesa....

Dungun,

Berita yang hadir hampir mengejutkan setiap pelajar. Lecturer yang akan ajar killer subject ialah Encik Latep Saleh. Encik Latep ni, memang digeruni sebab dia garang lepastu suka bagi orang repeat. Masa Firts class, semua orang dia sound. Especially aku.

"Nama Saya Zickler, saya berasal daripada Gombak". Aku memperkenalkan diri kepada semua rakan kelas termasuk beliau.

Uk... Uk.. Uk.. Encik Latep buat bunyi orang asli sambil pegang lembing. "Awak keturunan orang asli ke?", balas Encik Latep. Aku memang panas dengan dia tapi aku diam je lah. Apa boleh buat, hari ini hari kau. Esok hari aku.

-

"Minta maaf Encik Latep, saya tak dapat datang kelas saya cirit birit", ini alasan aku ponteng masa kelas Encik Latep selang beberapa minggu selepas first class. "Okay, saya faham. Awak tak siap kerja saya" Balas Encik Latep.

Next class time aku masuk, Encik Latep sound "Ha.. Hari ini tak berak pulak?". Dalam masa 3 Jam kelas Encik Latep, Ayat yang keluar, tahi, Zickler, Birit, Cirit, Kuning. Encik Latep siap tanye lagi aku berak colour aper. Aku kene kaw-kaw time kelas tu. Tapi aku rasa seronok lah, kelas tu tak jadi boring. Next class, mangsa yang lain pulak kene. Memang kerja dia bahan orang.

In the end of the semester, carrymark aku 23/60. Guess what? time result aku keluar aku dapat B+. Tak logik aku dapat 40% untuk dapat B+. There is a lot memory with him sepanjang Tiga sem aku duduk dengan dia. Encik Latep lagenda kat Dungun sebab semua orang takut dengan dia. Tapi bagi aku dia lagenda sebab dia boleh ubah perception student-student kat Dungun. Better perception and better grades and more vision and self esteem.

Yang peliknya, bila orang lain rasa takut-takut dengan dia, aku rasa cam selesa dan jarang aku skip class dia. Tiga sem aku choose untuk satu kelas dengan dia walaupun banyak gile student-student yang lain lari and pick another lecturer. Even killer paper in last semester Diploma. Dia ajar aku.

Selesa...
Tapi, cuma aku rasa tak selesa bila aku dapat tau yang last semester dia kembali ke Rahmatullah. Aku tak selesa sebab aku tak dapat cakap. "Encik Latep, I'm taking degree right now base on your honesty to deliver your knowledge". I never say thanks even I got your number in my phonebook. I never care to give you just one call, even i know you are in Hospital fighting with your life having a heart attack. I know u not renewed your contract because your health condition. Now what regrets? Fuck em. Too late.

Hari ini genap 100 hari Encik Latep pergi. (know it 100days base on my friend blog and FB status).

Saya berharap, segala ilmu yang Encik bagi kat saya menjadi pahala yang membantu menyinari Encik Latep di akhirat kelak, ketika hari pertimbangan. Semoga pusara Encik Latep diterangi dengan amalan, doa anak-anak dan doa para pelajar. Insya'allah, ilmu encik latep turunkan tu akan saya gunakan dengan sebaik-baiknya. Insya'allah... Terima Kasih Encik Latep. Now, I really miss your jokes.

Semoga Encik Latep ditempatkan di kalangan orang-orang beriman. Al-Fatihah.

Thursday, February 10, 2011

Pejoging Hardcore 2010 and Healthy Advices for People who Apply Healthy Lifestyle (Al - Kisah Cuti Sem)

22/12/10

Aku pejoging handal. Tapi semalam punye joging amat pelik. Aku kuar rumah pukul enam suku terus pergi tasik. Lepas joging beberapa round, aku benti sebab laungan mengaji daripada masjid dah berkumandang. Juga tanda Azan Maghrib hampir tiba. Juga tanda, punggung-punggung awek yang aku ikut dibelakang mereka ketika joging akan pulang. Aku kecewa dan terus duduk kat tepi batu. Lepastu aku pergi kat motor amek barang. Lepastu aku duduk kat tepi batu tu balik. Mana tau ada rezeki dapat ikut punggung baru, fresh punye.

Inilah kejadian pelik semasa aku tengah duduk kat batu itu :

"Huh, dahsyat awok ni", Kata seorang Pak Cik yang sedang berjalan didepan aku.

Dalam hati aku bangga, pak cik ni kagum dengan larian-larian deras aku ketika joging tadi. Hidung kembang sekejap.

"Aiyooo, you ni mmg gila", Kata apek lorong rumah aku yang kebetulan berjoging juga.

Aku menghembus dan senyum-senyum.

Ada satu punggung hot, usha aku lepastu buat-buat batuk. Ahh. Aku dah takde mood la nak ikut kau. Gaya-gaya hot mom a.k.a The Cougar macam Courtney Cox, the Cougar Town ni gua surrender lah. Aku buat keputusan untuk biarkan punggung itu berlalu pergi. Sayu aku tengok punggung itu hilang daripada pandangan.

"Woi anak Bilal, kau memang babi lah tak sayang nyawa. Orang lepas joging warm-down", Jerit adik kawan aku yang kebetulan juga berjoging sekali.

"Aku tengah Warm-Down la ni, bongok. Kau tu budak-budak lagi. Air mazi pon kau tak tau maksud dia ape" Jerit aku daripada atas batu itu kepada beliau yang berada di tingkat bawah tasik.

Lepas tu, ketika tengah sibuk berpeluh itu, aku nyalakan rokok yang ketiga. Nadi aku dah dub dab dub dab. Tapi ape ada hal, It's a chill to watch women butt while you are smoking. Sakit dapat, dosa pon dapat.

p.s
Mengikut kajian doktor ketika umur 21 tahun paru-paru akan jadi matang dan merokok 3 batang selepas joging ialah petua George Clooney dan Al-Pacino untuk awet muda. Lagi banyak batang lagi muda bx................................ eettetetettteeet... *sensort

Wednesday, February 2, 2011

Forever Blues and I am Doubtfull

If i have two hearts, i will say that i love Chelsea with all my hearts. The men who make me support the blues are Nuar Muluk. He’s one year older than me and soul partner in Religious School. We play football together at evening and i know his entire sibling because i’m hanging out at his house almost every day. When i was twelve, he always bring me to nearest restaurant to watch the game while ate Roti Canai. Now, he further his studies at UiA and it’s been a while we not keep in touch with each other. But, he is the most important people in my life.

When I watched Chelsea game, i was attracted with number 25 – Gianfranco Zola. True footballer and a living legend. Suddenly, Nuar introduced me to all Chelsea greatest players. At the age of thirteen his knowledge about Chelsea impresses me. While at that time i just love Alan Shearer and Gustavo Poyet (because no cable tv provided at that time and once a week, a highlight of all matched in TV2). I remember, on Monday I have nervous feeling to see Premier league results on newspaper. I will see the table first and usually chelsea’s in top 6 or 7. Chelsea always won a game with big team but they lose with smaller team. That is the rule that i love. To see Man Utd and Liverpool and Arsenal stumble at Stamford Bridge.

Fuck. What I try to explain is, fifty million for Fernando Torres never impress me. He always injured, not consistent performer and he cant save Liverpool. He is an Icon for Liverpool. Bought him are like John Terry joining Liverpool with multimillion contracts. no offense To all Liverpool fans but Chelsea just gave you money to buy looser. It is benefit for you though.

It is time to change to Serie A. Virginity of football is still there. No advert expense, no big money. It’s all about the game and at this moment I am stoned and excuse me i want a pee.

P.s

even good striker like Giampaolo Pazzini joining intermilan with just 15Million quids.

Chelsea 2000 vs Chelsea 2011, i still believe Ed De Goey will make a good save to won the game one nil.